Pokok kantan dan manfaatnya

 

Maklumat berkenaan kantan:

 


 

POKOK KANTAN adalah (Phaeomeria speciosa) atau jenis lain (Erlingera elator Jack) merupakan sejenis tanaman dari keluarga Zingiberaceae sama seperti tanaman halia, lengkuas dan dari jenis pokok Herba. Bunga kantan kini merupakan ulam yang penting dalam masakan Tradisional Melayu semenjak dulu kala. Pokok kantan dipercayai berasal dari Malaysia terutama tumbuh meliar di kawasan tanah lembab.

 

Bunga Kantan di gunakan dalam masakan seperti asam pedas, kuah laksa asam, ulam nasi kerabu dan ramuan dalam sambal. Beberapa kegunaan lain seperti untuk tujuan perubatan tradisional. Kantan mengandungi pelbagai unsur khasiat seperti zat Protein, Vitamins dan serat. Pokok kantan mempunyai akar serabut dimana daunnya lurus dan berupih. Bunga kantan biasanya berwarna merah jambu yang kemerahan dimana bunga jantan dan betina terdapat pada satu bunga. Setiap jambak mempunyai 240- 345 kuntum bunga tersusun melingkari jambak bunga. Buah kantan bersegi mempunyai 3-5 segi seperti berlian yang selalu mengandungi 150-180 biji benih. Pokok kantan sesuai ditanam di pelbagai jenis tanah dan elakkan kawasan yang bertakung air.

 

 Di Malaysia belum ada kultivar yang di kenalpasti tetapi penulis dapati kebanyakkannya Kultivar Tempatan. Penanaman pokok kantan menggunakan benih dari Rizom atau dari biji benih. Penggunaan benih rizom lebih popular kerana mudah serta menjadi pilihan petani. Kaedah ini lebih cepat berhasil sedangkan biji benih lama untuk berhasil ( 2 tahun). Rizom kantan di cangkul dari perdu pokok induk. Pastikan ada 2-3 mata tunas dan akar serabut untuk proses pertumbuhan.  .

 

                                                                                        Biji kantan

Potensi tanaman

 

Satu ekar potensi maksima 1,000 kantan dengan jarak 7 x 6 kaki.

Satu rumpun berpotensi menghasilkan 10 batang bunga sebulan atau

1,000 runpum x 10 batang bunga

=10,000 batang bunga kantan sebulan.

 

Harga ladang 70 sen x 10,000 batang bunga sebulan

=RM7,000 sebulan untuk satu ekar kantan.

 

                                                                                    Buah kantan


Secara kebiasaan,

Tuaian kantan di buat seminggu sekali atau

3 hari sekali bergantung bermintaan peraih kantan.

 


 

Pokok kantan mula mengeluarkan bunga pada usia 11 ke 15 bulan bergantung kesuburan tanah.

 

 

 

Jenis bunga kantan:

1.     Pink

2.     Putih

3.     Tulip

4.     Delima

5.     Pink putih

6.     Spiral

 

 

 

 

Hasil dari kantan:

1.     Bunga kantan

2.     Buah kantan

3.     Pucuk kantan

4.     Umbut kantan

5.     Daun kantan

6.     Akar kantan

 

 

Link telegram untuk maklumat tambahan berkenaan kantan, free join.

Jemput klik dan follow telegram kantan berikut:

 

https://t.me/+nxUkN3HQRF0wMjI1

 

 

Manfaat Kesihatan:

 

 

1. Bersifat Anti-Hyperglycemic

Bunga kantan perlahankan penyerapan karbohidrat.

Sekali gus kurangkan serapan gula.

Tak adalah gula naik mencanak nanti lepas makan.

Juga elok untuk masalah hypertension.

Kurangkan tekanan pada jantung.

Selain bantu turunkan paras kolesterol jahat.

Dan tingkatkan kolesterol baik.

 

2. Bersifat Anti-Inflammatory

Bunga kantan bagus untuk kurangkan radang dalam tubuh.

Kaempferol antara ejen utama anti-inflammatory.

Radang tinggi penyebab banyak masalah.

Nutrisi bunga kantan bagus untuk kulitkuku dan rambut.

Bikin kulit lebih awet muda.

Sebab bunga kantan juga tinggi antioksidan.

Kaempferol  juga sokong fungsi OTAK.

Lancarkan aliran darah.

Kurangkan kabut otak (brain fog).

Dan cegah penyakit OTAK termasuk Alzheimer’s.

 

3. Bagus Untuk Penghadaman

Kandungan serat tinggi dalam bunga kantan.

Bantu pencernaan usus. Elak sembelit.

Keseimbangan bakteria dijaga.

Kalau kerap tegang otot otot, bunga kantan boleh bantu.

Legakan muscle cramps.

Bunga kantan juga bantu tingkatkan stamina fizikal.

 

4. Cegah Uric Acid Berlebihan

Uric acid berlebihan dalam tubuh.

Boleh datangkan bahaya seperti gout dan batu karang.

Bunga kantan bersifat anti-hyperuricemic.

Terima kasih kepada kandungan polyphenolflavonoid dan saponin.

 

5. Bersifat Anti-Tumor

Bunga kantan didapati cegah risiko kanser.

Terutama kanser kolon.

Jumlah anthocyanin yang banyak dalam bunga kantan.

Didapati beri kesan cytotoxic pada sel kanser ovari.

 

Apa lagi kebaikan bunga kantan?

6. Tinggi kandungan air. Cegah dehidrasi.

7. Singkirkan lebihan bahan / toksin tak diperlukan tubuh.

8. Sesuai bagi yang nak turunkan berat.

9. Sifat anti-radang bantu lincirkan sendi tulang.

10. Untuk minuman lelaki dan batin, boleh rendam kan bunga kantan pada air suam sebagai amalan harian.

 

 


Kanser:

Kajian lain turut mendapati bunga kantan mempunyai potensi sebagai agen kemoterapi dalam merawat kanser kulit. Menurut kajian ini, ekstrak bunga kantan boleh memendekkan jangka hayat sel melanoma (sel kanser kulit). Bunga kantan juga turut menunjukkan aktiviti antikanser terhadap kanser payudara dan kanser serviks

 

Menghilangkan Bau Badan.

Ia juga mengandungi bahan antioksida yang amat baik untuk kesihatan. Pokoknya juga dikatakan boleh menghilangkan bau badan terutamanya bagi wanita yang baru lepas bersalin

 

 

Ulasan